Αν και βρισκόμαστε σε Covid-εποχή, σε πολύ λίγο θα αρχίσουν οι προετοιμασίες και τα πάρτι με θέμα το Halloween. Ναι, σε περίπτωση που κάποιο παιδάκι ντυμένο με στολή μάγισσα ή στολή φάντασμα σας χτυπήσει το κουδούνι και σας ρωτήσει «Trick or treat?», μην καλέσετε την Πρόνοια – το Halloween ήρθε πια και στα μέρη μας.

Πολλά έχουν ειπωθεί για την «παγκοσμιοποίηση» και τον «πολιτιστικό ιμπεριαλισμό της δυτικής κουλτούρας», ελάχιστα εκ των οποίων κολακευτικά. Όμως υπάρχουν αναμφίβολα και θετικές «εισαγωγές» από τη διασταύρωση των πολιτισμών – όπως οι νέες γιορτές, που, όπως και να το κάνουμε, γιορτές είναι, ευκαιρίες δηλαδή για διασκέδαση και ψυχική ανάταση. Το Halloween είναι μία από αυτές τις γιορτές. Το γνωρίσαμε μέσα από κινηματογραφικές ταινίες και βιβλία και αρχικά μας φαινόταν εξίσου ακατανόητο με το baseball.

Το Halloween είναι η παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων για τους καθολικούς (αλλά και για πιστούς διάφορων άλλων παραχριστιανικών δογμάτων). Η ονομασία του προέρχεται από την σύντμηση του «All Hallows’ Eve» - «Παραμονή των Αγίων Πάντων» δηλαδή. Κι όπως πολλές χριστιανικές γιορτές, έχει τις ρίζες του κι αυτό σε παλαιότερες, παγανιστικές και δη κελτικές δοξασίες.

Με το Halloween ξεκινάει στις 31 Οκτωβρίου ένα σημαντικό θρησκευτικό τριήμερο που συμπληρώνουν η γιορτή των Αγίων Πάντων και η Γιορτή των Ψυχών, κάτι σαν το ορθόδοξο Ψυχοσάββατο. Οι μέρες αυτές είναι αφιερωμένες στην ανάμνηση των νεκρών (αγίων, μαρτύρων αλλά και προσφιλών προσώπων), δίνοντας στο Halloween μια μεταφυσική χροιά.

Το αποτέλεσμα είναι τα έθιμα που σχετίζονται με την γιορτή – κατά κύριο λόγο οι μεταμφιέσεις – να έχουν σχέση με τον θάνατο (ώστε να τον ξορκίζουν) και με το μεταφυσικό. Σε μια από τις πλέον γνωστές πρακτικές, τα παιδιά ντύνονται σκελετοί, διαβολάκια, Χάρος που βγήκε παγανιά ή κάτι ανάλογα τρομακτικό, χτυπούν τις πόρτες ρωτώντας «Trick or treat?» («σκανδαλιά ή κέρασμα») και μαζεύουν γλυκά από τους γείτονες. Οι εορτασμοί, που περιλαμβάνουν επίσης νηστεία, διακόσμηση των σπιτιών, πάρτι μεταμφιεσμένων και φάρσες, είναι παράδοση όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, τη Σουηδία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, ακόμη και στην Κίνα, την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες.

Γιατί να μείνουμε έξω από το χορό λοιπόν;Επιλέξτε τη στολή halloween της αρεσκείας σας και οργανώστε ένα πάρτι με ανάλογο θέμα που θα έχει, αναμφίβολα, τρομακτική επιτυχία! To Halloween είναι κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου και εδώ θα βρείτε Στολές για το halloween!

Εδώ θα δείτε μερικές ξεχωριστές αποκριάτικες παιδικές στολές και στολές για το halloween.