Από τα δέρματα ζώων που φορούσαν οι πρώτοι Homo Sapiens για να μην ξεπαγιάζουν από το κρύο ως τις σχεδιαστικές εξτραβαγκάνζες με τις οποίες ντύνεται (;) η Lady Gaga στις επίσημες εμφανίσεις της, έχουν περάσει πολλά χιλιόμετρα υφάσματος που μετατράπηκαν σε κάθε λογής ρούχα.

Η ενδυμασία όμως συνεχίζει να εξυπηρετεί τους ίδιους σκοπούς: καταρχήν την προφύλαξή μας από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την ανάγκη μας να ξεχωρίσουμε από το πλήθος αλλά και να αισθανθούμε ταυτόχρονα μέλος μιας ομάδας – ακόμη και αν είναι η ομάδα αυτών που ξεχωρίζουν από το πλήθος.

Οι παραδοσιακές ενδυμασίες και παραδοσιακές στολές κάθε τόπου δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν ακριβώς αυτούς τους σκοπούς. Για να εξυπηρετούν την καθημερινότητα, να προσδίδουν την αίσθηση του ανήκειν σε όσους τις φορούν και να κάνουν διακριτή με μια ματιά την κοινωνική θέση του ατόμου ή την περίσταση για την οποία ντύθηκε.

Στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες παραδοσιακές στολές - ενδεικτικό της γεωγραφικής κατακερμάτισης του πληθυσμού αλλά και των επιρροών από την επαφή με πληθυσμούς από κάθε σημείο του ορίζοντα, καθώς και της ιστορικής συνέχειας των κατοίκων του τόπου: σε αρκετές από αυτές οι μελετητές ανακαλύπτουν στοιχεία που δείχνουν την μετεξέλιξη του χιτώνα!

Για παράδειγμα:

Τσολιάς

Με χαρακτηριστικό στοιχείο τη φουστανέλα, η ενδυμασία του τσολιά προέρχεται πιθανότατα από τους Αρβανίτες, υιοθετήθηκε από τους μαχητές της επανάστασης του ’21 και αναγνωρίστηκε ως επίσημο στρατιωτικό ένδυμα από τον Όθωνα. Επειδή όμως η ονομασία «τσολιάς» προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το υποτιμητικό τουρκικό «τσολ» (τσόλι, κουρέλι), προτιμήθηκε ο πιο εύηχος αρχαιοελληνικός όρος «εύζωνοι» (οι καλά ζωσμένοι, οπλισμένοι). Σύμφωνα με μια λιγότερη πιθανή άποψη, ο όρος είναι παραφθορά του «στολιάδες» - αυτοί που φορούν στολή δηλαδή.

Ποδιά

Τη συναντούμε σε όλες σχεδόν τις ελληνικές παραδοσιακές γυναικείες ενδυμασίες, γεγονός καθόλου τυχαίο καθώς έχει πολλαπλό ρόλο: καλύπτει την ευαίσθητη γυναικεία περιοχή, προφυλάσσει τα ρούχα από το να λερώνονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ή άλλων εργασιών και προσφέρει μια μεγάλη επιφάνεια για διακόσμηση (ναι, πάντα απασχολούσε το θέμα τις γυναίκες) με ιδιαίτερα κεντήματα.

Ζωνάρι

Άλλο ένα απαραίτητο αξεσουάρ των παραδοσιακών ενδυμασιών της χώρας μας. Πέρα από αισθητική παρέμβαση και fashion statement της εποχής, το ζωνάρι έδινε μια πρώτης τάξεως βάση για να κρεμάει τα άρματά του ο οπλαρχηγός (ή και ο απλός αρματολός) αλλά και παρείχε έξτρα ζεστασιά και σταθερότητα στη μέση, απαραίτητη για όποιον εργάζεται χειρωνακτικά.

Δείτε επίσης: Στολή ΑμαλίαΣτολή Τσολιά Παιδικήτσαρούχιατσαρούχια παιδικά, και πολλές παραδοσιακές στολές όλο το χρόνο διαθέσιμες!