Όταν κάποια στιγμή η χριστιανική ηθική ήρθε αναπόφευκτα αντιμέτωπη με τα παγανιστικά έθιμα, το αποτέλεσμα ήταν ισοπαλία αλλά κερδισμένοι ήμασταν όλοι. Οι παγανιστικές πρακτικές των μεταμφιέσεων και του ξέφρενου γλεντιού συγκρούστηκαν κατά μέτωπο τους πρώτους αιώνες μετά Χριστόν με την Εκκλησία, η οποία δεν ήθελε να ακούει για μασκαράδες, οινοποσίες και σατυρικά τραγούδια.

Από την άλλη, δεν ήθελε να πάει κόντρα σε συνήθειες αιώνων όμως οπότε η μέση οδός κρίθηκε η πιο συμφέρουσα. Οι εκδηλώσεις της Αποκριάς θα προηγούνταν της Σαρακοστής, ώστε οι πιστοί να γλεντήσουν προτού αφοσιωθούν στις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις και ώστε να υπάρχει μια σαφής διάκριση ανάμεσα στις νέες, τότε, χριστιανικές εκδηλώσεις και τις προϋπάρχουσες. Και όλοι να είναι χαρούμενοι - με το χαρακτηριστικό θρησκευτικό τρόπο.

Όλοι χαρούμενοι λοιπόν και ειδικά όσοι αγαπάνε το καρναβάλι και τις αποκριάτικες στολές – που τη σκαπούλαραν χωρίς να περάσουν Ιερά Εξέταση. Κάπως έτσι οι εκδηλώσεις της μεγάλη γιορτής της μεταμφίεσης λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο, με τους πιστούς καρναβαλιστές να απολαμβάνουν την ευκαιρία να γίνουν κάποιοι άλλοι για λίγο και να το ρίξουν έξω – με το παραπάνω. Ο ανταγωνισμός δίνει το παρόν κι εδώ – σε παγκόσμια κλίμακα – και χωρίς πολλά πολλά προέκυψαν τα παρακάτω σημαντικότερα καρναβάλια του πλανήτη.

Ρίο ντε Τζανέιρο: Η πρωτεύουσα του καρναβαλιού

Η σάμπα, τα πολύχρωμα, κάπως ελαφρά κοστούμια, ο χορός και το ξέφρενο γλέντι έχουν την τιμητική τους στην πρώην πρωτεύουσα της Βραζιλίας. Υπό το βλέμμα του επιβλητικού αγάλματος του Χριστού Λυτρωτή – που τις μέρες του καρναβαλιού μάλλον κοιτάζει κάπου αλλού - οι κάτοικοι και οι χιλιάδες επισκέπτες επιδίδονται σε συνεχή πάρτι και υπαίθριες εκδηλώσεις, που κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, με τη λαμπερή παρέλαση των σχολών της σάμπα, στο περίφημο Σαμποδρόμιο – ένα στάδιο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το καρναβάλι. Είναι και επισήμως το μεγαλύτερο καρναβάλι του κόσμου με τη σφραγίδα του Guinness, με δύο εκατομμύρια κόσμο στους δρόμους καθημερινά!

Βενετία:Το αριστοκρατικό καρναβάλι

Ξεχάστε τις καλλίγραμμες, ημίγυμνες βραζιλιάνες χορεύτριες – το καρναβάλι της Βενετίας μοιάζει να βγήκε κατευθείαν από βιβλίο για τον Μεσαίωνα. Χρυσοποίκιλτες αποκριάτικες στολές εξαιρετικής ποιότητας και κομψές αποκριάτικες μάσκες που καλύπτουν όλο το πρόσωπο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των μεταμφιέσεων, σε ένα καρναβάλι που γιορτάζεται εδώ και σχεδόν 1000 χρόνια. Πέρα από ευκαιρία για ανωνυμία, διασκέδαση και χορό, το καρναβάλι της Βενετίας αποτελούσε μια ευκαιρία για να δραπετεύσουν οι άνθρωποι από το αυστηρό ταξικό σύστημα που επικρατούσε στην πόλη το Μεσαίωνα.

Νέα Ορλεάνη: Το καρναβάλι των πολιτισμών

Τι συμβαίνει όταν συνδυάζουμε βορειοευρωπαϊκά, αφρικανικά και κεντροαμερικανικά καρναβαλικά έθιμα; Το πλέον πολύχρωμο και ξεχωριστό καρναβάλι της Γης, εκείνο της Νέας Ορλεάνης. Γαλλικές παραδόσεις, παγανιστικά βουντού της Καραϊβικής, έθιμα των κρεολών μιγάδων και αφρικανικές δοξασίες, μπολιάζονται με άφθονη τοπική jazz και οδηγούν τους συμμετέχοντες σε φρενήρεις παρελάσεις και πάρτι, που κορυφώνονται το σαββατοκύριακο που προηγείται της Mardi Gras, της τελευταίας Τρίτης πριν από τη Σαρακοστή.

Info: Στη συλλογή του Looklike.gr θα βρείτε όλο το χρόνο στολές μασκότστολές κλόουνστολές πειρατώνστολές αρχαία Ελλάδααποκριάτικες στολές κινέζωναποκριάτικες περούκεςαποκριάτικα καπέλα για παραστάσεις και όλα τα θεματικά αξεσουάρ άμεσα διαθέσιμα όλο το χρόνο! Στολή Spiderman ΑυθεντικήΣτολή WonderwomanΣτολή Ironman αυθεντική και όλες οι στολές Marvel και DC comics διαθέσιμες όλο το χρόνο! Ποιοτικά dress-up αξεσουάρ για παιδικά δώρα! Ομπρέλες χορούΦούστες tutu ποιοτικές και dress-up αξεσουάρ για λαμπερές, παιδικές εμφανίσεις και φανταστικές, πρωτότυπες ιδέες για παιδικά δώρα! Δε θα τα βρείτε αλλού! Στολές μασκότστολές κλόουνστολές πειρατώνστολές αρχαία Ελλάδααποκριάτικες στολές κινέζωναποκριάτικες περούκεςαποκριάτικα καπέλα για παραστάσεις, μάσκες βενετσιάνικες θεάτρου και όλα τα θεματικά αξεσουάρ, παραδοσιακές Στολές Αμαλία φορεσιές, Στολές Τσολιά και ΤσαρούχιαΑποκριάτικα Γάντια για Χορευτικά και χιλιάδες αξεσουάρ για τις στολές σας, για θεατρικές και χορευτικές ομάδες, μακιγιάζ Halloweenείδη Halloween πρωτότυπα και οικονομικά, Στολές Halloween και χριστουγεννιάτικες στολές όπως στολή Άη Βασίλη όλα άμεσα διαθέσιμα όλο το χρόνο!